Výměna odkazů

Výměna odkazů

Vloženo 26.2.2010

Výměna odkazů mezi jednotlivými doménami je celkem jistý způsob, jak zvýšit ranky stránek a tím zvýšit jejich návštěvnost. Jenže i v této oblasti existují "koumáci". A právě na ně bychom si měli dávat pozor. Jak takový "koumák" pracuje? Ze začátku se vše jeví jako normální výměna odkazů. V tom okamžiku se ale celá záležitost začne komplikovat. Poměrně brzy, že?

Na Internetu existuje celá řada katalogů, do kterých můžete své stránky zaregistrovat a za několik okamžiků už vidíte svůj odkaz. A nikdo Vám nezakázal používat slova jako SUPER, NEJLEPŠÍ a podobně. Jenže to má háček. Internetové katalogy své stránky v naprosté většině případů "generují" podle dotazu uživatele. To tedy znamená, že stránka s Vaším odkazem neexistuje dostatečně dlouho na to, aby mohla získat nějaký rank, který by předala Vašim stránkám. A za tuto službu (opět v drtivé většině) katalogy požadují zpětný odkaz (backlink) z Vašich stránek. Bez zpetného odkazu některé katalogy dokonce nedovolí registraci stránek. A jaký je výsledek? Vy si zjistíte, že dotyčný katalog má na hlavní stránce PR 4. Super, pomyslíte si a celkem snadno si spočítáte, že tento katalog Vám předá velkou část svého ranku. Vy tedy přidáte svým zpětným odkazem katalogu svůj rank a z katalogu nedostanete nic. Nechci tady pomlouvat všechny katalogy, jistě existují výjimky. Těmto čestným se omlouvám.

Dalším poměrně zajímavým "podvůdkem" je slovíčko "nofollow". Pokud je na stránce použito (myšleno v hlavičce, nebo ve skryté části odkazu), znamená, že z ranku stránky nedostanete Vy a Vaše stránky ani ň. Vy v dobré víře vyměníte odkaz, podělíte se o svůj rank a od druhé strany opět, stejně jako v předchozím případě, nic. Tato " výměna odkazu " (všimněte si, prosím, uvozovek) je pro běžného uživatele, který chce zvýšit návštěvnost stránek a vyměňuje si tedy odkazy, téměř nedobytná. Slovíčko "nofollow" je vidět pouze v případě, že si otevřeme zdrojový kód stránky a víme, kam se dívat.


allowScriptAccess="always"

Další případ vydařené "výměny odkazů" je mnohem komplikovanější. Zjistíte si, že stránky, s nimiž odkazy měníte, jsou poctivá ruční práce, jsou udržované a stránka s odkazy má pevnou adresu. Ve zdrojovém kódu není po slůvku "nofollow" ani památky a tak si odkaz rádi vyměníte. Když se na tyto stránky podíváte po nějaké době zjistíte, že Váš odkaz není na uvedené stránce k nalezení. Jsou tam úplně jiné, je jich tam hodně, ale ne ty Vaše. Co se stalo? Jednoduchá záležitost (i zde máme, stejně jako v předchozích případech své osobní zkušenosti): webmaster prostě ty Vaše odkazy odstranil v domnění, že na to nepřijdete. A své stránky nabízí k výměně dál. Co tím sleduje? Jen to, že na jeho stránky bude v závěru odkazovat víc webů, než na které odkazují ty jeho. Přeloženo to znamená, že získá větší rank, než vydá.