Kapr, kapři, kaprařina

Kapr

Vloženo 18.2.2010

Kapr je jednou z velmi oblíbených ryb v českých vodách. V Anglii se domnívají, že kapr není ryba vhodná k jídlu a v Austrálii je kapr pokládán (asi celkem právem) za škůdce. Nejdřív se podívejme, co je o kaprovi napsáno ve wikipedii.

Kapr (Cyprinus L., 1758) je rod velkých ryb z čeledi kaprovitých. Kapři dorůstají značné délky, až 1 metr při hmotnosti 20 kilogramů a více. Jejich šupiny jsou velké. Mají vždy dva páry vousků.
tn-kapr-001.jpg, 3 kB

Kapr obecný má několik forem, z nichž forma sazan (na obrázku) je původní a nezušlechtěná. Sazan má protáhlejší tělo, po celé délce kryté šupinami. V proudících vodách je jeho tělo více protáhlé a nízké.






U zušlechtěných forem kapra se hřbet za hlavou výrazně zvedá a je oproti tělu menší. Tlama kapra je výsuvná a na jejím obvodu jsou čtyři vousy. Ústa jsou neozubená, potravu zpracovávají požerákové kosti, které mají u kapra tři řady zubů. Oči jsou zlatavé, olivově zelené a pohyblivé. Kapr má hřbetní, prsní, břišní, řitní a ocasní ploutve.

Hmotnost kapraobecného může ve vhodných podmínkách přesáhnout 20 kilogramů a jeho délka může přesáhnout 100 centimetrů.

Chytit kapra je někdy nemožné, někdy složité, někdy jednoduché. Ti rybáři, kteří se na kapry specializují jistě má slova potvrdí. Někdy sedíte u vody a nic se neděje, jindy se bojíte nahodit druhý prut. Zejména v okamžicích, kdy jste u vody sami. Ta pravá legrace s kaprem nastane, když vám zabere na prut, na který si chytáte nástražní rybičky. Myslím, že kapři si vyhlížejí rybáře, kteří přijdou k vodě s lehounkým bičem bez navijáku a se slabounkým vlascem.


allowScriptAccess="always"

Takového rybáře poznáte snadno. Sedí na břehu, navazuje nový vlasec a strašně nadává. Ti méně šťastnější zahazují zlomený prut do vody, nebo do křoví a se slovy "Tady mě už nikdo neuvidí" odcházejí od vody.


Existuje tedy nějaký spolehlivý recept na kapra? Jistě.

Kapra koupíme v nejbližším vhodném obchodě. Porce kapra potřeme směsí česneku utřeného se solí a špetkou zázvoru. Necháme v chladu asi 2 hodiny odležet a potom obalujeme v trojobalu. Smažíme ve vyšší vrstvě tuku, nejlépe ve fritovacím hrnci. Podáváme s bramborovým salátem.

Pokud jste kapra získali (na způsobu nezáleží) a nevíte, co s ním, nabízím zajímavá řešení. Zejména recepty na kapra.


Související články

  1. Moje rybářské začátky
  2. Ryby na Slapech
  3. Recepty na kapra