Recepty na kapra

Recepty na kapra - LUMAL

Vloženo 20.2.2010

Proč lidé chytají kapry a co s nimi dělají

V místech, kam velmi rád jezdím na ryby, žije jeden prastarý rybář. Už dávno pohřbil manželku, některé děti a obávám se, že i všechny iluze. Kapry ale chytat umí. Hlavně za ta léta ví, kam a kdy se na kapry vypravit. Ale to, co s chycenými kapry dělá, mne překvapilo. Nosí je do hodspody, kde mu za ně dají guláš.

Pro ty, kteří si kapra chtějí upravit sami, jsem našel několik zajímavých receptů:

Kapr vařený v páře

Pro 4 osoby: 1kg očištěného a vykuchaného kapra, 1,5 lžičky zázvoru, 0,5 lžičky mletého kmínu, 1 lžička čerstvého, nebo sušeného kopru, 1,5 lžičky soli.

Kapra očistěte, vykuchejte a odkrojte hlavu. Přes hřbet nakrájejte porce široké asi 5 centimetrů (podkovy). Porce kapra naskládejte do porcelánové nebo keramické mísy a zasypte kořením a solí.

Mísu dejte na napařovací vkložku do většího hrnce s vařící vodou a hrnec zakryjte pokličkou. Lze samozřejmě použít i napařovací vařič. Asi 10 minut vařte na silnějším ohni. Pak oheň ztlumte a zvolna vařte asi 45 minut, až se velké kosti začnou oddělovat od masa a vystupovat na povrch. Tehdy je kapr hotový. Kapr vařený v páře je mnohem chutnější, než kaprvařený ve vodě. A není tak vodnatý a rozvařený. Maso zůstali pevné a zachovalo si vlastní chuť jen nepatrně obohacenou kořením. Důležitý je především zázvor. Ten u kapra připravovaného po čínsku nemůže chybět. Uvařené porce kapra rozdělte na talíře a polejte je vývarem, který zbyl na dně mísy. Jako přílohu doporučuji chléb.

Zaslala hamirča

Sladkokyselý kapr s ananasem

Pro 6 osob: 1,5 kg kapra, 1 bílek, tuk na smažení.
Omáčka: 0,25 l vody, 1 malá konzerva ananasu, 1 malá konzerva mandarinek, hrst mandlí opražených na oleji, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru, 4 lžíce Solamylu, 1 lžička soli.

Kapr s ananasem vzdáleně připomíná kapra na černo, který se u nás připravuje na vánoce. Kapra zbavte šupin, odřízněte ploutve, vyndejte vnitřnosti, skřele a vydloubněte oči. Kapra omyjte a po obou stranách nařízněte střed kapra několika šikmými řezy. Pak kapraosolte a potřete na povrchu u i uvnitř bílkem mírně rošlehamým vidličkou. Na smažení si připravte pekáč. Tuku dejte tolik, aby v něm byl kapr částečně ponořen. Kapra vkládejte do horkého tuku a smažte ho na otevřeném ohni (nikoliv v troubě) po obou stranách, až zezlátne.

Trvá to asi půl hodiny, takže je dost času na přípravu omáčky. Do hrnce dejte vodu, šťávu z konzervovaného ovoce, sojovou omáčku, cukr a sůl. Vařte asi 5 minut, pak přidejte Solamyl rozmíchaný v trošce studené vody. Omáčku zahustěte teprve tehdy, až bude kapr osmažený. Míchejte ji, a když mírně zhoustne, odstavte ji z ohně. Osmaženého kapra přendejte z pekáče na mísu, oční důlek ozdobte barevně výraznou zeleninou, mandarinky naskládejte do zářezů, ananas s mandlemi úhledně rozložte po stranách a omáčku nalijte na kapra.

Zaslala hamirča

Rybí hrozen

Pro 2 osoby: asi 500 g kapra, 1 vejce , strouhanka, větší množství oleje na smažení.
Zálivka k naložení: asi 1/2 pórku, 2 lžíce sojové omáčky, 1/2 lžičky zázvoru, kmín
Omáčka: necelý 0,5 l vody, 3 lžíce octa, 1 lžíce sojové omáčky, 6 lžiček krupicového cukru, 1/4 lžičky soli, 3 vrchovaté lžičky Solamylu

Na přípravu tohoto svátečního jídla potřebujete rybu, z níž po vykostění zůstane poměrně silný plát masa. Vhodný je kapr nebo lín.

Kapra vykostěte, kůži nestahujte. Kaprapoložte kůží na prkénko a po 3 až 4 centimetrech nožem napříč nařezávejte. Řezy veďte šikmo z povrchu masa směrem ke kůži. Potom udělejte asi 3 až 4 řezy po délce. Tyto řezy veďte jen po povrchu (neprořezávejte až ke kůži) rovně (ostří nože musí směřovat kolmo k masu). Dejte proto především na to, aby první šikmé řezy neprořízly kůži, plát masa by se mohl rozpadnout. Před úpravou na ohni maso naložte na půl hodiny do kořeněného nálevu s pórkem nakrájeným na jemné nudličky.

Před obalováním musíte nudličky z povrchu masa odstranit. Potom kapra obalte v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance, která musí ulpět nejen na povrchu, ale i v hloubce zářezů. Obaleného kapra osmažte v oleji do zlatova.

Osmaženého kapranechte okapat a připravte omáčku: svařte vodu s přísadami a nakonec ji zahustěte Solamylem předem rozmíchaným s trochou studené vody. Až omáčka zhoustne jako řídký pudink, odstavte ji z ohně a nalijte na kapra.

Zaslala hamirča

Související články

  1. Moje rybářské začátky
  2. Ryby na Slapech
  3. Kapr
  4. Recepty na kapra 2