Zpětné odkazy

Výměna odkazů

Vloženo 26.2.2010

Tvorba zpětných odkazů (linkbuilding) je další z metod, kterak zvýšit ranky stránek. A nejedná se pouze o Pagerank (PR) používaný vyhledávačem Google, ale nyní i S-rank používaný Seznamem. O záludnostech této disciplíny jsme psali v článku z 26.2.2010 nazvaném " Výměna odkazů ". Jenže budování zpětných odkazů není pouze jejich výměna.

Jedná se o celý soubor činností, kdy jsou postupně vytvářeny zpětné odkazy z různých blogů, katalogů a podobně. Jak tedy pořídit zpětné odkazy, aby byly co nejúčinější? Cesta k nim není jednoduchá. Je jisté, že pokud máte úplně nové stránky, těžko odkazy vyměníte. Proč? Vaše stránky totiž nemají žádné ranky. Málokterý webmaster s Vámi bude měnit svůj PR3 za Váš PR0 (ale i takoví se najdou). A bez zpětných odkazů nelze získaz ranky. Z počátku se tato situace může jevit jako bezvýchodná. Z počátku tedy zvolme raději registraci do katalogů. Vzhledem k tomu, že laik nezná ty "dobré katalogy", bude zapotřebí registrace do zhruba 100 internetových katalogů (některé Vám totiž své ranky nepředají).

Po 20 hodinách máme za sebou první stovku registrací do katalogů a můžeme se pustit do druhé fáze linkbuildingu. Tou je bezpochyby pokus o prvotní výměnu odkazů. Je potřeba oslovit několik (raději víc) webmasterů a nabídnout výměnu odkazů. Mějte na paměti, že mail typu: " hele hod na svoje sajtny muj link ja taky " s největší mírou pravděpodobnosti povede v lepším případě k ignorování takového mailu. V tom horším případě je třeba počítat s více či méně peprnou odpovědí.

Také povídání o tom, že Vámi oslovený webmaster výměnou odkazů s Vámi získá více návštěvníků na stránky je zejména v když a) Vaše ranky jsou nulové b) Vámi oslovený webmaster není idiot a dokáže se podívat, kdo mu výměnu nabízí respektive jaké ranky má nabízená doména. V tomto případě je možná lepší v úvodu svého mailu webmasterovi pochválit jeho stránky a vylíčit svou situaci. Pokud navíc slíbíte, že se výměně odkazů budete věnovat i nadále a to nejméně 10 hodin týdně (a budete to dodržovat). Pak můžete očekávat ve většině případů kladnou odpověď a mnohdy i radu, na koho se obrátit dál.


allowScriptAccess="always"

Tak, a máme vyměněno - je vystaráno. OMYL! Jsme zaregistrovaní do 100 katalogů a zpětných odkazů jsme vyměnili 20 (nebo snad 30, nebo 50?). Na opravdu kvalitní stránky ukazují tisíce zpětných odkazů. Po chvíli přemýšlení Vás jistě napadne, že to musí jít nějak zjednodušit. A zkusíte použít vyhledavač, abyste našli jak jedinou registrací získáte stovky zpětných odkazů. A skutečně naleznete servery, které to slibují. A to jen za to, že si na své stránky vložíte link na jejich stránky a zadáte svou emailovou adresu. Výsledkem této akce je pouze to, že Vám na Váš e-mail bude chodit o nějaký ten spam víc a posílíte ranky serveru, který Vám tuto úžasnou výměnu nabídl. Gratuluji.